sobota, 12. januar 2013

Golica (1835)

Vremenska napoved za prihajajoči teden nama ni ravno po godu. Že jutri naj bi snežilo in potem večinoma ves prihodnji teden. Izleti v visokogorje verjetno ne bodo več mogoči. Vsaj za naju, ker se skušava izogniti pretiranemu tveganju. Sva pač "ziheraša".

Zbudila sva se v megleno in turobno jutro, ampak ta dan morava izkoristiti. Ne glede na to, da očitno ne bo tako lep kot prejšnjo soboto. Saj ne more biti vedno vse po najinih željah.

Na Planini pod Golico je bilo mraz, temperatura kar nekaj stopinj pod lediščem. Nama je tega res treba? 

Zimi ni mar, da je novoletni čas mimo. Travnike, drevje in grmičevje je okrasila z ivjem. Lepo, kljub prezeblim prstom. Upala sva, da se bo višje megla razkadila. Ko sva prišla do koče, sva že skorajda obupala. Okoli naju je bilo toliko lepega, midva pa sva videla le meglo.




Snega je bilo malo. Nekaj napihanega, še več pa  spihanega. Megla je pri koči postala še bolj gosta, sploh nisva videla kam greva. Sledila sva stopinjam v zmrznjenem snegu. Kar naenkrat, kot bi stopila skozi vrata, so naju pobožali sončni žarki. Megla se je razkadila, pogled se nama je odprl. Ostala sva brez sape - ne zaradi strmine. No, mogoče čisto malo. Bila sva poplačana za trud, ki sva ga vložila v vzpon! Nadaljevanje poti je bil čisti užitek. Zmrznjen sneg pod nogami, lesketajoča zasnežena pobočja Golice, megleno morje pod nama, iz njega so štrleli vrhovi gora, nad njimi pa modro nebo in toplo sonce. Čarobno!

Ne vem kako, ampak ob povratku nama je uspelo ujeti sonce in modro nebo in ga potegniti v dolino. Popoldan je bilo tudi na Bledu lepo.




 











 

8 komentarjev:

  1. Posnetki so božanski, prepričana sem, da je bilo tako tudi razpoloženje. Super! Zdenka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lahko ti je žal, da se nama nisi pridružila, čeprav bi te na začetku verjetno zeblo.

      Izbriši
  2. Ja kaj naj dodam, spet sta za pohvalit. Lepe fotografije.
    Trud je s tem poplačan, pa volja dobi nov zagon.
    Kar tako naprej. Lep pozdrav obema.

    Dare in Alen

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res se je splačalo malo "pošvicat", ker je bilo res lepo. Vračava pozdrave in želiva miren in ne preveč naporen preostanek vikenda.

      Izbriši
  3. "Mašinca putanca" sta pridna. Mi pa smo se skozi celotni teden otepali huronskega kašlja in povišanih temperatur. Kakopak je to tudi priročen izgovor zakaj se nam ne ljubi nikamor it :)))) Bom pa izgleda moral malo začeti s kondiciranjem po okoliških travnikih hehe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pretirano pridna tudi midva nisva, samo uspela sva se zmotivirat za zadnja dva vikenda, tako da narediva malo na zalogo :-)
      S kašljem in vročino se pa ni za hecat, lahko hitro kaj hujšega rata. Upam, da ste ju pregnali. Če boste pa kdaj pripravljeni za kakšen sprehod, pa le sporočite, bomo našli kaj primernega tudi za mladež.

      Izbriši
  4. Odgovori
    1. Res je bila krasota. Ko se novozapadli sneg umiri bo verjetno še lepše...

      Izbriši