ponedeljek, 15. april 2013

Kjer Soča ni več bistra hči planin


Prejšnjo objavo sem poimenoval: »Pomlad prihaja«. O, kako sem se uštel. Pet vikendov po njej sva, kot koklja na piščancih, čepela doma in se tolažila, da naslednji teden bo pa bolje. Precej nizko v gorah je še toliko snega, da nama vzpon na kakšen vrh ne godi. Še ponekod v dolinah najbolj vztrajne snežne zaplate v senčnih delih nočejo dati prostora pomladanskim znanilcem.

Končno se je obrnilo na bolje - napovedan sončen vikend, temperaturni skok v prijetno območje, le še cilj je treba izbrati. Zapeljati se nekam višje, kot prebivava, še ni kazalo. Kaj pa bi manjkalo preživetim dnevom na zamejski obali? Nič, saj tako pravijo, da je bilo vse to nekoč naše.

Po opravljeni petkovi tlaki, sva v rahlem pršenju, z nasmehom na obrazu in veseljem v srcu zapeljala proti goriški. Pršenje je prešlo v naliv, tako da je popoldanski sprehod do Vitovljskega hriba na žalost odpadel. Nadaljevala sva naravnost v Palmanovo. V bližnjem nakupovalnem centru sva se znebila starih evrov (tistih od prejšnjega meseca). Z njimi bi sicer lahko plačala parkirnino v Simonovem zalivu, tja do sredine prihajajočega tedna. Raje pa sva jih porabila za zalogo živil in nekaj malega oblačil. Takšno trošenje nama bolj sede.

Še vedno brezplačen PZA v Gradežu naju je, za razliko od megle ob novoletnem potepanju, pričakal v soncu. Prvo noč je bilo kakih trideset AD-jev. Drugo pa je bilo toliko samo rojakov, ostalih nisem zmogel prešteti. V osnovni šoli sem tisti del matematike (štetje nad sto) prešprical. Verjetno je to pomanjkanje izobrazbe tudi krivo, da ne razumem, zakaj se takšna ponudba pri nas ne izplača.


Sončno soboto sva izkoristila za namig družine Štrok, na njihovi spletni strani. Kolesarjenje do izliva Soče, je res prijetno in kot nalašč za prve kilometre v novi sezoni. Nenaporno ravninsko poganjanje pedal ti mimogrede polni dušo s podobami od obale jadrana do vrhov v dolomitih, nekje tam daleč zadaj. Le Soča tu ni več bistra hči planin.



Pomlad je v te kraje očitno prišla pravočasno. Medtem, ko pri nas šele nabiramo prvi regrat, je tu že zacvetel. 

Popoldan sva izkoristila za sprehod po Gradežu. Razen majhnega, a zanimivega,  starega mestnega jedra in sprehoda po obali, mesto ne ponuja kaj dosti. Razen če so vam pri srcu hotelska naselja.


Vikend se je počasi zaključeval, konec pa ga še ni bilo. Počasi sva zapeljala proti domu, vendar ne dalj kot do Senožeč. Na duši nama je ležala Vremščica. Dolgo, res dolgo sva si obljubljala, da se povzpneva nanjo. Tokrat sva uspela! Saj ne da bi bil to kakšen podvig, vsekakor pa prijeten pohod, kot naročen po nekajmesečni abstinenci, ki se je že kazala v pomanjkanju sape, kadar sva prehitro stopila navkreber.






Iz Senožeč pa preko Ljubljane spet domov čakat nov vikend in lepo vreme!




10 komentarjev:

  1. Icko se "šeta", metlca pometa. :)
    Lep izlet in fajno vreme sta izbrala. Midva pa pridno hitiva z delom da iz prihajajočih prvomajskih potegneva čim več.
    lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Škoda da tudi vi niste mogli izkoristit tega vikenda :-( po drugi strani pa smo v teh časih vsi skupaj lahko veseli, da imamo še kaj delat, da lažje preživimo. Je pa potem ko smo na off toliko bolj fino. Uživejte!!!

      Izbriši
  2. Lep začetek pomladi. :)
    Samo se mi zdi da PZA v Gradežu ni zastonj razen, če ste parkirali na desni, bližje obali.

    lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res sva parkirala bliže obali, samo tudi na drugi strani parkomat še ni delal in zapornice so bile dvignjene. Bojda je desna stran celo leto zastonj, samo malo težko verjamem, da je v srcu sezone res tako.
      Sva pa sedaj že drugič uporabila vaše izkušnje - upam da za avtorske pravice ne zahtevate preveč :-)

      Izbriši
  3. Ob priliki, ko se srečamo, kakšnega na ta račun spijemo. :)

    PZA ima pa zapornico vseskozi gor in parkomat tudi dela celo zimo. (samo ne tisti tavelik, polomljen) Parkomat si želi 12€/24h

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se strinjam s plačevanjem v obliki tekočih nakaznic ;-) upam, da bo kmalu ta prilika!

      Ceno za PZA sem videl na tabli ob vhodu, samo drugega parkomata kot ta velikega pa ne.

      Izbriši
  4. Dobro poglej sliko in na sredini stoji svetlo moder parkomat. Dokler nisem bil sam razsvetljen, sem tudi mislil, da je vse zastonj.

    Link: http://goo.gl/maps/5mWDd

    OdgovoriIzbriši
  5. U matr, človek se vsak dan kaj novega nauči - hvala! Samo se mi zdi, da jih ni kaj dosti plačevalo, vsaj nikogar nisem videl, da bi. Če prav razumem oziroma vidim, ta isti sistem velja tudi za desni parking (bliže obali)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne, za tisti parking pa ne, zato je tam vedno več AD kot na PZAju. Če si na PZAju in nimaš listka, ter če pridejo vaški uniformiranci v kontrolo zna baje koštati 40€, tako nekako mi je pribremzalo na ušesa.
    Sicer pa greš na desni parking ali pa med drevesa (na prvi sliki) v prvo vrsto, za vikend pa oskrbe tako ne rabiš, pa še brezplačno je. Med drevesi je lani takle čas bilo polno AD, pustijo jih nekako do prvomajskih, potem pa ne več.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala za vse informacije. Za vikend ali kakšen dan več je parking res čist zadost , saj se (kot praviš) ne rabiš oskrbe.

    OdgovoriIzbriši