torek, 17. december 2013

Zagreb : Gradec



Ne, ne gre za nogometno tekmo, nogomet mi ni ravno pri srcu. Veseli december je spet tu, z njim pa adventni čas. Lanskoletni Gradec je, zaradi težav z avtom, nekako spolzel mimo naju. Z veliko mere vzpodbude AnaMarije in Zdeneta, sva se odločila, da ga v času kuhančka še enkrat obiščeva. Ideja o Zagrebu je nastala prav med lanskoletnim obiskom Gradca, malce pa zaradi nostalgije. Res se že staram!

Pa pojdimo po vrsti. Prvi adventni vikend je bil čas za Zagreb. Vanj me pot ni zanesla že ohoho časa. Pred malo več kot četrt stoletja sem v njem, odslužil dolg domovini. Navkljub takratni odločitvi, da nočem več slišati zanj, sem kaj kmalu začel vračati. Ljubi kruhek je bilo treba nekako zaslužiti! Dve leti, vsak drugi dan…

Takratni Zagreb z današnjim nima kaj dosti skupnega. Jaz sem se postaral, on temeljito spremenil podobo. Trgi in ulice, ki sem se jih še spomnil so spremenili imena, zrasle so nove stavbe… Pa vendar je še vedno lep in zanimiv. Le novoletnega časa nekako ni bilo čutiti. Je bilo krivo vreme, bolj podobno jesenskemu, kot zimskemu? Če primerjam okrasitev in vzdušje, je Zagreb daleč za Ljubljano, kaj šele za Gradcem. Kljub temu moram pritrditi Vlasti in Zdenki, da smo preživeli lep dan in da je bil »Beli grad« dobra izbira. Padla je ideja za drugo leto – Budimpešta. Jo bomo izpeljali? Kdo ve, čez leto bomo že vedeli!













Teden dni kasneje smo z AnoMarijo, Zdenetom in Saro sedli v avto in odpeljati k severnim sosedom. Tokrat je bil pravi zimski dan. Mrzel in suh, le megle si nismo želeli. Mazda je bila bolj ubogljiva kot lansko leto. Hitro in brez zapletov nas je pripeljala v Gradec. Potem pa pot pod noge. Z vzpenjačo, ki je ta dan vozila brezplačno, nad mesto, potem pa peš po čarobno okrašenih ulicah. Vzdušje je bilo popolnoma drugačno kot pred tednom dni, ulice polne ljudi, uličnih glasbenikov, stojnic… Še en dan v zalogi lepih spominov.











Kje mi je bilo bolj všeč vam ne bom zaupal, saj ste verjetno že sami ugotovili. Pa lep pozdrav do naslednjič!

6 komentarjev:

  1. Lep izletek k sosedom, fotografije pa.....ni pripomb, lepe.
    Pozdravček.
    Dare

    OdgovoriIzbriši
  2. Pri sosedu je bolje kot doma :-)

    Hvala in lep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  3. Kje ste pa parkirali/prenočili v Zagrebu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Parkirali smo v parkirni hiši blizu Trga bana Jelačiča, (mislim da se imenuje Langa) 45.814552,15.982173. Cena je 6 HRK/uro. Prenočili smo doma, ker smo bili z avtom.

      Izbriši
  4. Metličarja, tole leto lahko mirne duše vpišeta v dnevnik kot Goodyear. :)
    ps
    Ne bom se zmotil če napišem da bo "gran finale" verjetno veličasten.

    OdgovoriIzbriši
  5. Mhmmm, defiitivno je bilo letošnje leto nekaj, kar bo težko ponoviti in tvoj predlog Goodyear je pravšnji, čeprav sem ga kar nekaj preživel tudi na Lassi :-)
    Do finala je prišlo letos malo prej, lahko bi rekel med Zagrebon in Gradcem, čeprav sva načrtovala drugače.
    Iz kavča je težko narediti spodoben finale, ali pač? Več o tem pa v novi objavi, čez kakšno uro...

    OdgovoriIzbriši