ponedeljek, 21. oktober 2013

Furlanska obala kot mesto duhovJutra so že nekaj časa hladna in meglena, dneve hitro ujame noč, gozdovi so dobili škrlatno preobleko... Prišla je jesen. Še pred kratkim sva pred vročino bežala v hribe, sedaj se bova hodila gret na jug. Slabo vreme in nov ritem v službi sta nama ukradla kak vikend, zato minulega nikakor nisva želela preživeti doma. Spet sva šla za soncem. Ne predaleč. V Furlanijo, k sosedom ali zamejcem, kakor vam je ljubše.

Šla sva za soncem

Krenila sva v trdi temi, zato tudi nisva prišla prav daleč, le do Gemone. Petek se je pričel poslavljati, do sobote je bilo le še kakšno uro. Vlasta se je pričela posedati v sedež, težka glava je izgubljala boj z gravitacijo. Mene so tudi pričeli loviti žandarji. Dokler sem še zmogel sem zapeljal na PZA, z romantičnim razgledom na migajoče lučke v vasicah po Furlaniji.

Prebudil sem se zgodaj, nad mestom je še vedno kraljevala noč. Prisluhnil sem. Nič! Napovedanega dežja ni bilo. Očitno so se vremenarji zmotili. Še preden sem se razveselil, me je nazaj v sen zazibalo škrabljanje po strehi. Dež, zdaj močnejši, potem šibko pršenje, pa spet naliv, naju je spremljal dobršen del dopoldneva. Obiske prikupnih vasic in mest sva premaknila na čas z bolj prijaznim vremenom. Dan sva posvetila shopingu. Nič konkretnega, samo tako, za ubijanje deževnega dneva. 

Trgovin je počasi zmanjkalo, sonce je pričelo vztrajno preganjati deževne oblake. Prišla sva do obale. Najprej sva pokukala v Bibione. Kriza, kraljestvo betona! Z zakonom bi morali prepovedati poimenovanje instant turističnih naselij s tako simpatičnimi imeni. Pred tedni končana sezona je izpraznila ulice, ki so bile strašljivo opustele. Kot bi na mesto pravkar padla biološka bomba. Nikjer žive duše!


Premaknila sva se do Lignana. Očitno so učinki biološkega orožja segli tudi vanj. Le najbolj trpežni so se obdržali. Prazno parkirišče ob zabaviščnem parku je bilo podobno strašljivo kot vsa v Bibionu. »Ne, tu pa že ne bova prespala,« sva sklenila. 


Zapeljala sva se do marine ob izlivu Tagliamenta v morje in parkirala ob avtodomu iz Gradca. S kolesi sva se zapeljala po Lignanu. Na obali sva naletela na mladce - jezdece na valovih, ki so poskušali izkoristiti valoveče morje. 
Mesto samo nama, podobno kot sosednji Bibione, nekako ni sedlo. Vse lepo urejeno, verjetno še preveč, a brez duše. Pravo nasprotje je pokrajina ob izlivu Tagliementa v morje. Bičevje in grmičje polno življa. Ribiška barka, ki je že davno preživela najlepše čase, je zapuščena čakala, da jo vzame morje v svoj objem. Za nameček pa še sonce, ki se je v večerni zarji skrilo za gozdovi v daljavi…


Z jutrom sva krenila priti Caorlam. Vedela sva, da naju mestece ne bo razočaralo. Samo enkrat sva bila v njem, pa se nama je prikupilo. Tako kot v vseh sosednjih obalnih mestih tudi v njem in njegovi okolici prevladuje moderna turistična ponudba. Kljub temu pa je uspelo zadržati ljubko staro mestno jedro in kanale, v katerih stare ribiške ladje potrpežljivo čakajo, da zvečer popeljejo ribiče na odprto morje, v boj za zaslužek in preživetje.

Kraljestvo betonaNedeljsko dopoldne sva preživela na kolesu. Zapeljala sva se gor in dol ob obali, v sosednja naselja. Stara zgodba. Kraljestvo betona. Prazni hoteli so čakali na novo sezono. Neskončna polja mivkaste obale, ki se izgublja nekje v obzorju.

Zato pa sva preživela prijetno popoldne v Caorlah. Ulice so bile neverjetno polne ljudi, ki so lovili zadnje sončne žarke vikenda, ki se je poslavljal. Sprehod po nasipu, ob obali, kavica na terasi lokala v ulici pastelnih barv… Kaj bi si želel še več?

Midva pa sva tokrat imela še enega aduta v rokavu. Prost ponedeljek! Ni nama bilo potrebno deliti razočaranja večine, ki se je z večerom morala vrniti domov. 

Pred nama je bil še en dan. Verjemite mi, dobro sva ga izkoristila…

14 komentarjev:

 1. Ko sem že mislila, da tokrat ne bo zapisa o preživelem vikendu, si presenetil s prav poetičnim zapisom in res krasnimi posnetki. Saj to pa že vesta, da vam majčkeno zavidamo vse te lepote. Ampak res majčkeno. Zdenka

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Tudi jaz sem že mislil, da bo minil še en teden, preden bom uspel. Malo se moram še navadit novega ritma. Čas gre tako hitro mimo mene, da mu sploh ne sledim več. Drugače pa, hvala za komentar!

   Izbriši
 2. Ja, prav res postajaš pravi profesionalc, sploh kar se fotografije tiče. Seveda je tudi vse ostalo na nivoju.
  Me veseli, da počneta nekaj, kjer uživata.
  Lp, Slavc

  OdgovoriIzbriši
 3. Ooooo, Slavc. Počasi, počasi, do profesionalca so še svetlobna leta :-)
  Hvala za komentar!

  OdgovoriIzbriši
 4. Roberto kot vedno super ni kaj drugega dodati. Upam, da se kaj vidimo lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala, tudi jaz upam, da se kaj vidimo. Pa ne samo čez dvorišče ;-)

   Izbriši
 5. Metličarja, kaj naj rečem; tale beneška laguna je prav fajn, le gledat jo je treba iz drugega zornega kota, izrabiti prednosti in izključiti slabosti. Tako kot povsod.
  Se pa vedno ko se izven sezone voziva po teh izumrlih ulicah sprašujeva enako. A je res vsa zadeva tako profitabilna, da v dveh mesecih navrže toliko dodane vrednosti, da lahko 10 mesecev zabarikadirana stoji? Ni logike. Ampak to je že druga zgodba, bolj primerna če med prsti vrtiš kak kozarec "barik" caberneja.
  To je to.
  lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ja, res so po svoje fini ti konci. Da se najdet kaj zase, za dušo. Samo res naju je presenetila osamelost, če ne že zapuščenost. Tudi midva sva se spraševala zakaj bolje ne izkoristijo celega leta in ne samo poletja. Ampak oni že vedo :-) Kozarček z opojno rdečino bi bilo vredno zavrteti, pa tudi če ne rešimo te dileme. ;-)

   Izbriši
 6. Kdo bi zastopil te naše sosede? Ena vas je polna, naslednja pa izumrla v tem letnem času.

  OdgovoriIzbriši
 7. Ma, ogromno Italijanov iz velikih mest ima še stanovanja na obali, kamor grejo samo poleti.. se jim pa sedaj obetajo neki novi davki in so zaradi tega precej prestrašeni.

  OdgovoriIzbriši
 8. Zna bit, da je v tem dosti resnice. Morda je res to razlog (meščani stanovanja uporabljajo le poleti), da je sedaj vse prazno.

  OdgovoriIzbriši