torek, 5. junij 2012

Južna Češka in Praga (2011)

Zadnji izlet z Goldo

Na potovanje z motorjem naju vežejo lepi spomini. Pa vendar. Po dobrih desetih letih dopustovanja na motorju, nama je bilo kar naenkrat dovolj trepetanja pred slabim vremenom, po drugi strani odkrivanja novega v motorističnih oblačilih, ko so vsem drugim majica in kratke hlače preveč.... Od moje nesreče naprej mi vožnja z motorjem ni nudila več toliko zadovoljstva kot prej, pa še postarala sva se.

Kar nekajkrat v zadnjem času sva morala tik pred odhodom, zaradi neugodne vremenske napovedi, zamenjati motor z avtom. Saj ne da bi bila iz sladkorja. Velikokrat naju je napralo, pa nama je bilo vseeno lepo. Ampak če se obeta teden dežja v deset dnevnem dopustu, tu je pa vsega lepega konec.

Iskala sva nadomestilo. Zgodaj pomladi sva si, tako za preizkus, sposodila avtodom. Všeč nama je bilo, videla sva prednosti in slabosti. "Zagotovo enkrat v prihodnosti," sva si govorila: "Ampak nekaj let še sigurno ne!"

Dokončna odločitev je padla na Češkem. Od doma sva krenila v prijetno toplem vremenu. Že drugi dan pa je pričel padati dež, ki je prinesel neverjetno ohladitev. Tretji dan sva se vozila pri 4° in čez dan se ni ogrelo čez 7°. Z motorjem sva prevozila doberšen del Evrope, doživela marsikaj, še nikdar pa naju ni tako zeblo. Vsaj cel dan ne. Saj je bilo na kakšnem prelazu še bolj hladno, ampak v dolini se je pa spet ogrelo. Tokrat pa mraz čez cel dan ni popustil. V naslednjih dneh se je zvedrilo in temperature so postajale prijetne. Na poti domov, sva tako spet uživala v toplem sončku. Kljub temu sva se strinjala - Golda gre od hiše.

Tako se je končala najina doba motorizma. Bilo je lepo! Kaj lepo, čudovito. Veliko je bilo trenutkov, ki so  nama sedli v srce. Tega obdobja ne bova nikdar pozabila!

Pred nama pa so novi izzivi!

Češke Budejovice
Jindrichuv hradec
Telč
Ždar nad Sazavou
Praška ulica
Hradčani
Praga
Praga
Praga
Kutna hora
Tabor
Orlik
Hluboka
Zbogom Golda

2 komentarja:

  1. Zdaj ko sem bila tudi sama na Češkem, sem ponovno prebrala tvoje vtise in pogledala slike. Marsikaj je videti drugače. Moram pa reči, da sta veliko videla, glede na to da sta bila v lastni režiji. Super.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi midva sva že večkrat ugotavljala, da so resnične slike ponavadi čisto nekaj drugega kot pa tiste, ki jih vidiš na netu, knjigi ali kje drugje.

      Strinjava se tudi, da je ponavadi velika mesta najbolje videti pod "nadzorom" vodnika. Dobro me poznaš in veš, da sem bil dolga leta sovražnik organiziranih izletov, ker po celodnevni vožnji z avtobusom letaš za nekom kot ovca. Ampak če imaš srečo in imaš dobrega vodnika, veliko več izveš. Sam se nikoli ne moreš tako pripraviti. Zaradi tega se splača presedeti v avtobusu kakšen dan, pa čeprav za spremembo ne za volanom.

      Izbriši